Des de l’AFA hem decidit obrir aquesta àrea donat que hi ha moltes famílies a les que els preocupa el tema nutricional, tant dins com fora de l’escola. El que mengem ha de ser saludable, igual que ho han de ser hàbits cotidians que tenim, per tal de tenir una vida sana completa. No s’hi val només menjar bé o només fer esport, els hàbits saludables tenen cura del nostre benestar de manera global.

Per començar, donat que entre les nostres famíles tenim alguns experts en nutrició, que s’han ofert a aportar una visió professional del tema, obrim la secció d’hàbits saludables. La funció d’aquesta pàgina és una mica la de debatre, a través dels comentaris, què opinem dels àpats dels nostres fills tant dins com fora de l’escola. La comissió d’ideari s’encarregarà de transmetre les inquietuds dels pares a l’escola.

A continuació trobareu el detall del funcionament dels àpats que es fan a l’escola:

L’ESMORZAR

Es recomana que els infants facin un primer esmorzar a casa, amb tranquil·litat.

Cada alumne ha de portar un petit esmorzar que es menjarà a l’hora d’esbarjo (a infantil  al menjador, supervisat pels mestres).

Un dia a la setmana, l’esmorzar a l’escola ha de ser fruita. Aquest dia està acordat amb el centre a principi de curs per tal de que tots els nens mengin la fruita el mateix dia.

EL DINAR A L’ESCOLA

L’empresa de catering actual és Cantàbrico. Natural, ecològica i de proximitat. Treballen amb aliments de temporada.

Com es planteja:

3 monitors a Infantil
4 monitors a Bruniquer
+ 1 persona encargada de l’office, que s’encarrega de la neteja.

El menjar el porta el mateix cuiner. Arriba en unes caixes tèrmiques i el que ha de ser calent es posa a la taula calent i el que necessita refrigeració va a la nevera/càmera.

El menjar arriba a les 12h aproximadament i els nens mengen aprox a les 13:05h.
A Bruniquer hi ha dos torns: 1-2-3-4 i 5-6 i els de ESO.
Abans s’agafa la mostra que demana Sanitat.

En total se serveixen uns 80 menús: 30 a infantil i la resta.

Els nens són recollits a l’aula i quan arriben al menjador se saluden i s’explica què hi ha per dinar. Sempre s’explica el menú.

Quan els nens arriben el primer plat ja està servit, quan entren al menjador. Per servir el segon plat, s’espera a que la majoria hagi menjat/tastat el primer. Quan han passat pels dos plats, primer i segon, aleshores poden repetir el que demanin. El postre és sempre al final i acostuma a ser iogur i fruites.

L’aigua i el pa es permeten durant tot el menjar.

Se’ls serveix una quantitat raonable i assumible, segons l’edat. La consigna és que el nen tasti una mica de menjar de cada plat, encara que no li agradi, excepte prescripció familiar.

No hi ha cap adult menjant amb ells.

Quan acaben de menjar, es renten les dents.

La empresa també s’ocupa del midgia educatiu i els nens tenen lleure lliure i a vegades propostes voluntàries d’activitat. A bruniquer: es tanquen les aules i l’activitat de lleure és al menjador + pati.

El menú el proposa l’empresa, però hi ha diàleg amb l’escola i avaluació d’aliments que poden funcionar menys.  A infantil, per exemple, s’ha començat a separar més aliments. La pasta arriba blanca i la salsa i formatge separat, per exemple. Quan hi ha arròs, també s’intenta. O amb l’amanida. 

Respecte el menjar sobrant, legalment s’ho ha d’endur l’empresa. Sobra poc, la quantitat està força afinada. L’escola es queda la fruita que sobra i el iogur per berenars.

Dinar de carmenyola: Actualment el principal problema és que per oferir aquesta opció les normes de sanitat són molt estrictes i s’hauria d’estudiar molt bé tot. Per exemple, els nens que mengen el menú de l’escola i els de carmenyola han d’estar separats (no poden compartir taula per no perdre la traçabilitat del menjar), i també per portar carmenyola l’escola hauria de disposar de varies neveres.

EL BERENAR

El berenar és només pels nens que es queden a dinar. El posa l’escola i surt de la quota de la Mitja Pensió.

S’han revisat els criteris i això és el que es dóna actualment:

1 dia pa amb quesito, tipus la vaca que ríe.
1 dia pa i fuet. Recent. S’encarrega el dia abans i es recull el mateix dia.
1 dia de galetes amb xocolata.
2 dies de fruita (platàn i poma)
*El pa és del forn ideal, tipus baguette. Es vol fer pa de pagès.

El berenar es dóna de 16:35-16:45 a Infantil i el grans l’agafen quan marxen, a les 16:45.
Els de 5-6è no el volen.

S’estan fent gestos per part de l’escola per millorar la proposta dels berenars. Si les famílies dels nens que NO es queden a dinar volen que el seu nen bereni, han de posar-lo a la bossa de l’esmorzar.

 

Programa Sssplau

Des del curs 2018-2019 participem en el programa Sssplau de l’ajuntament de Barcelona, que té cura de la gestió del soroll en els centres educatius. La seva definició és: Sssplau és una proposta educativa que té per finalitat preparar l’alumnat perquè sigui conscient, actuï i participi en la millora de la gestió sostenible d’un entorn col·lectiu important per a ell. Una proposta que, a partir de l’anàlisi de la realitat de cada centre, pretén identificar espais i moments del dia que siguin més problemàtics en un centre educatiu, identificant els sorolls, comprenent els seus efectes sobre la salut i sobre l’aprenentatge i buscant el compromís per portar a terme accions conjuntes que millorin la seva qualitat acústica. Aquesta proposta no deixa de banda l’entorn i posa èmfasi també en el coneixement de l’entorn i la relació amb el nostre dia a dia, salut i comfort.

 

Iniciatives de l’AFA

Plantegem la idea de fer tallers per pares i alumnes sobre nutrició. Pensem que enguany un primer pas podria ser fer-ne un per pares i proposar un grup de treball per fer una proposta pedagògica pels nens. L’escola ho rep amb molt bons ulls.

Servei de menjador: Alguns pares troben car el preu del menjador. Recordem que la quota de migdia no inclou només el dinar, sinó que també es paguen el berenar i els monitors del migdia educatiu. El fet de que l’escola tingui dos menjadors (Bruniquer i Encarnació) obliga a tenir dos coordinadors i algun monitor èxtra, a més de la gestió que això suposa.

Dinars familiars a l’escola: Possibilitat de que els pares dinin a l’escola (pagant el preu del menú). De moment es pot plantejar un dia al trimestre obert a qui vulgui participar-hi.

Dinars familiars a casa: Establir un rotatori de famílies que s’enduguin els nens a dinar a casa, un dia o dos cada família, segons els acords als que arribin aquestes.

Endavant els comentaris i les propostes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.